Aprovat el decret d’estalvi energètic

Aprovat el decret d’estalvi energètic

S’ha publicat en el BOE, el Reial decret llei 14/2022 de mesures de sostenibilitat econòmica en l’àmbit del transport, en matèria de beques i ajudes a l’estudi, així com de mesures d’estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural.

Us resumim les mesures aprovades dins del pla d’estalvi energètic:

> Calefacció a 19 graus i aire condicionat a 27 graus
Una de les principals mesures és l’ajust dels termàstats. D’una banda, a l’hivern la calefacció no podrà superar els 19 graus. L’estiu l’aire condicionat no pot estar per sota dels 27 graus. No hauran de complir aquestes limitacions de temperatura aquells recintes que disposin d’una normativa específica que així ho estableixi.

> Tancaments automàtics de portes
S’obligarà als tancaments automàtics de portes en edificis i locals quan disposin de sistemes de calefacció o refrigeració en funcionament. L’entrada en vigor serà el pròxim 30 de setembre.

> Apagar les llums d’aparadors
Així mateix, s’hauran d’apagar les llums dels aparadors a partir de les 22.00 hores i la il·luminació dels espais públics quan no estiguin en ús. La normativa aprovada no aclareix si aquesta mesura aplica aquells establiments o edificis que es trobin oberts (restaurants, establiments oci nocturn…) o amb activitat més enllà de les 22.00 hores.

> Cartells explicatius i termòmetres visibles
Igualment, hauran d’incorporar-se cartells per a explicar aquestes mesures d’estalvi en els establiments, així com per a informar sobre les temperatures i nivells d’humitat. Per a això hauran de tenir termòmetres que facin visible la temperatura de la sala.

> Avançar les inspeccions
Els recintes públics hauran d’avançar les revisions de les calderes i instal·lacions tèrmiques sempre que l’última revisió fos anterior a gener de 2021.

Enfront d’aquesta situtació es recomana:

  1. Apaga el que no sigui necessari durant la jornada i sobretot en finalitzar la jornada laboral i cap de setmana, que no es quedi res encès innecessàriament, com enllumenat interior i exterior, climatització, equips informàtics, carregadors sense dispositiu. Els rellotges horaris poden ser una bona solució.
  2. Aprofita la llum natural, apaga la llum artificial que no necessitis.
  3. Canvia l’enllumenat per tecnologia LED d’alta eficiència.
  4. És recomanable disposar d’un bon aïllament tèrmic “finestres, portes, envolupant” sobretot en les zones climatitzades. Les làmines de control solar als vidres i els tendals per generar ombra també ajuden a reduir la demanda tèrmica.
  5. Tanca les portes i finestres de les zones climatitzades. Les portes automàtiques, ajusta la zona de detecció i el temps de tancada.
  6. Instal·la sistemes de climatització/ventilació d’alta eficiència amb free-cooling i recuperació d’energia. Ajusta la climatització a la normativa vigent, 27º a l’estiu i 19º a l’hivern.
  7. Instal·la energies renovables, hi ha moltes alternatives com la fotovoltaica, solar tèrmica, solar híbrida, aerotèrmia, biomassa, eòlica…. Aprofita les subvencions actuals. Les bateries elèctriques, l’autoconsum compartit i la generació d’hidrogen verd poden ajudar per aprofitar tota la teulada i optimitzar els excedents.
  8. Compra energia elèctrica verda i ajusta la potència contractada per reduir el cost de la factura d’electricitat. La bateria de condensadors redueix el consum i el cost d’energia reactiva.
  9. Si tens un cost energètic important, monitoritza, analitza i optimitza el consum amb una plataforma de gestió energètica.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.