Les alternatives que estudia el Govern per a la moratòria al lloguer

Les alternatives que estudia el Govern per a la moratòria al lloguer

• Una possibilitat és que l’Estat sufragui l’arrendament dels inquilins afectats durant dos mesos

El Govern treballa per anunciar com més aviat una moratòria o suspensió temporal en el pagament del lloguer per als principals afectats per la crisi econòmica i sanitària provocada pel coronavirus Covid-19. Així ho ha recalcat el dilluns el ministre de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, a l’reconèixer que l’Executiu porta un temps estudiant diverses alternatives amb les que “ajudar les persones que han de fer front a un lloguer i no poden”. No obstant això, a diferència de la moratòria hipotecària inclosa en el primer reial decret, la preparació del paquet de l’arrendament porta de més esforç i temps, ja que, com va assenyalar Nadia Calviño, vicepresidenta d’Afers Econòmics i una de les veus oposades a aquesta iniciativa si no inclou una compensació a propietari, al altre costat hi ha un particular que potser necessita els diners. “No tens a l’altre costat a un banc”. Amb tot, ha recordat Calviño aquest dimecres, s’estan “estudiant diferents alternatives” per ajudar els col·lectius més vulnerables en el pagament del lloguer.

L’executiu, conscient que en el mes d’abril seran molts els inquilins que hagin d’abonar la renda i es trobin en una situació econòmica complicada després d’haver patit un ERTO, un acomiadament o una reducció de jornada forçosa, sospesa diverses alternatives que no deixin fora els interessos dels propietaris, expliquen fonts de l’antic Ministeri de Foment. El més probable, afegeixen, és que aquesta nova bateria de mesures tampoc estigui disponible per al Consell de Ministres extraordinari que se celebrarà aquest divendres, per la qual cosa es demoraria fins al següent dimarts. “Totes les propostes que arriben es valoren en termes jurídics i econòmics. Hi ha molts matisos que han de contemplar-se per poder tirar-les endavant, per això potser el ritme de tramitació és més lent”, afegeixen. Segons l’agència Efe, però, serà en el pròxim Consell de Ministres quan aquesta mesura vegi la llum. Aquestes són les principals alternatives que hi ha sobre la taula.

Lloguer per a pimes i autònoms

El de les petites i mitjanes empreses és un dels grups en què el Govern està posant el focus. Avui, el Consell de Ministres ha confirmat que l’Estat avalarà el 80% dels crèdits a pimes i autònoms, i en lloguer també s’estudien diverses mesures. Una de les possibilitats és la suspensió del pagament de l’arrendament en els casos en què el negoci hagi patit una caiguda en els seus ingressos o vendes de al menys el 40%, seguint així l’estela de la moratòria hipotecària recollida en el Reial decret. Sembla clar que qualsevol decisió en matèria de lloguer, assenyalen des del ministeri, tindrà present a les pimes i autònoms. Aquest tipus d’ajudes ja les han confirmat a països com Itàlia i França. El primer ajudarà a botigues i comerços per fer front a el 60% de la despesa de l’arrendament dels locals durant, de moment, el mes de març. Les pimes de país veí, per la seva banda, no hauran de fer front als pagaments d’electricitat, gas i lloguer.

Grans posseïdors

Una altra de les possibilitats que hi ha sobre la taula és fixar una moratòria en el lloguer dels habitatges propietat de persones jurídiques, en molts casos grans posseïdors amb un parc de milers de cases. Es baralla amb la possibilitat que els propietaris estableixin una moratòria a partir d’abril i dels primers mesos una vegada que passi la crisi, permetent que els inquilins facin efectiu més endavant el pagament sense cap tipus d’interès addicional, fraccionant les rendes no abonades . Aquesta mesura afectaria grans fons i socimis com Blackstone, Lazora, Témpore, Testa o Fidere, molts dels quals ja han començat a prendre mesures per flexibilitzar les rendes que recullen dels seus inquilins.

Petits propietaris

És un dels punts més controvertits del debat, i pel qual confronten els membres de Govern de Unides Podem i l’ala més ortodoxa de l’Executiu. S’estudia oferir una moratòria o suspensió per a les famílies afectades per la crisi de l’Covid-19 sense que això suposi un perjudici per als petits forquilles. El més complicat d’aquesta possible mesura és establir qui són els propietaris que poden afrontar una treva de les mensualitats sense veure danyada la seva situació financera, ja que no hi ha dades oficials que posin una mica de llum sobre aquesta problemàtica. Amb tot, sembla que es descarta una suspensió total, de manera que els propietaris, o bé a través d’una moratòria o bé per altres fórmules, no es quedarien sense cobrar la renda.

Ajudes estatals

Una de les fórmules amb què s’especula per no perjudicar els petits propietaris és fer ús de diners públics mobilitzat per fer front a la crisi ocasionada per la pandèmia. D’aquesta manera, les famílies colpejades per l’Covid-19 i que viuen en habitatges de petits forquilles, delegarien el pagament dels mesos que s’estableixin, previsiblement a almenys els dos primers, en els fons mobilitzats pel Govern. Així, els afectats per un ERTO o un acomiadament podrien seguir vivint a casa seva sense haver de pagar l’arrendament a la vegada que els propietaris rebrien el 100% de la quota.

Exensió contra moratòria

La exensió, entesa com un període en què el propietari no va a rebre els diners del lloguer, no es contempla a nivell estatal. Els posseïdors, siguin grans o petits, rebran els pagaments tard o d’hora, o bé a través d’una moratòria o d’una injecció de diners públics amb què els inquilins es beneficiarien d’una condonació. On sí es barreja la exensión, sigui completa o parcial, és al parc d’habitatge públic, competència de les diferents comunitats autònomes i ajuntaments. No obstant això, al menys per ara, el Govern no es planteja intervenir en aquest mercat, en què a més moltes administracions estan començat a posar en marxa alternatives.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.