L’obligació per a pimes i autònoms de facturar de forma electrònica s’endarrerirà al 2025

L’obligació per a pimes i autònoms de facturar de forma electrònica s’endarrerirà al 2025

  • També s’ajorna l’exigència de remetre immediatament la informació al fisco
  • Els experts recomanen implantar ja la factura digital

 

La nova obligació per a pimes i autònoms d’emetre factures de forma electrònica retardarà la seva entrada en vigor a mitjans de 2025. Aquesta obligació emana de la Llei Crea i Crece que es va aprovar al setembre de 2022.

El Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital va treure a audiència pública al juny el Projecte de Reial decret per desenvolupar el reglament de la facturació electrònica. Tot i això, i en part motivat per l’avançament electoral, la tramitació del text s’està endarrerint i encara no ha arribat al Consell d’Estat, segons fonts coneixedores del procés. Aquesta paràlisi posposarà l’obligació perquè l’apliquin les companyies, ja que el text assenyala que un cop s’aprovés el reglament de la facturació electrònica, les empreses i els professionals que facturin més de 8 milions a l’any hauran de digitalitzar les seves factures en el termini de un any i aquells que facturin menys, en dos anys.

L’Executiu va resoldre amb aquest projecte de Reial Decret una de les preocupacions principals d’empreses i pimes: haver de pagar un programa informàtic per elaborar les factures. Per evitar despeses, l’Agència Tributària desenvoluparà una plataforma perquè empreses i professionals emetin les seves factures a cost zero. Tot i això, ja hi ha solucions privades a preus competitius, uns nou euros al mes.

La nova obligació de facturació digital no ve sola. La Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, més coneguda com la Llei Antifrau obliga les empreses que facturin menys de 6 milions d’euros (les que superen aquest llindar ja estan obligades des de 2017) a subministrar de forma immediata la facturació a l’Agència Tributària, per la qual cosa la factura que s’emeti quedarà gravada de manera inalterable i si hi ha algun problema l’emissor haurà de fer-ne una rectificació. Aquesta darrera norma té com a objectiu evitar l’evasió fiscal. No obstant això, encara que l’obligació d’emetre les factures de forma electrònica és per als mateixos professionals, aquesta segona la podran dur a terme els despatxos d’assessoria a través de programes informàtics, que tal com exigeix ​​la llei, permetin la traçabilitat i la inalterabilitat dels registres, en cas contrari els seus desenvolupadors seran sancionats. Aquesta obligació, de la qual tampoc no hi ha un reglament aprovat pel retard d’Hisenda que ha hagut d’afrontar aquest any els nous impostos a banca, energètiques o grans fortunes, també es preveu que entri en marxa a mitjans del 2025.

A la llarga, l’objectiu final de l’Administració és unir aquestes dues exigències en una única normativa per tal de controlar tot el procés de facturació en temps real.

Èlia Urgell, product manager de l’Àrea Fiscal, Comptable i Facturació de Wolters Kluwer Tax & Accounting Espanya, recomana a les empreses tenir ja un programari de facturació que uneixi les dues solucions i doni garanties legals, ja que s’ha de complir la normativa des de l’inici de la factura i és informació que va directament a lAgència Tributària. Al seu parer, les empreses han d’anticipar-se i iniciar ja la facturació electrònica per aprendre el seu funcionament per quan arribi la posada en marxa. Així mateix, Urgell també crida que els despatxos –conscient que tenen la doble feina d’adaptar-se ells i al client– ja comencin a convèncer els clients a utilitzar aquests programaris de facturació. “Es poden utilitzar les ajudes del Kit digital per cobrir el cost dels programes ia més es dóna formació”, conclou sobre això.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.