Estic obligat a fer la factura electrònica? Descobreix què diu la nova Llei Crea y Crece

Estic obligat a fer la factura electrònica? Descobreix què diu la nova Llei Crea y Crece

L’esborrany del reglament de la Llei Crea i Crece ha suposat l’inici del compte enrere per a l’obligació de la factura electrònica entre empreses

 • Coneix com afectarà la Llei Crea i Creix les teves obligacions amb relació a la factura electrònica.
 • La nova llei generalitza la factura electrònica entre empreses, però en les operacions amb particulars continuarà sent voluntària.

La nova Llei Crea i Crece, com es coneix col·loquialment la Llei 18/2022, de 28 de setembre, de creació i creixement d’empreses, ha introduït novetats a la factura electrònica. La més important és que la factura electrònica es generalitzarà en les operacions entre empresaris o professionals.

La promoció de l’ús de la factura electrònica en operacions entre empresaris i professionals és una mesura per:

 • Digitalitzar les relacions empresarials.
 • Reduir costos de transacció.
 • Facilitar la transparència al trànsit mercantil.

A més de l’avenç en la digitalització de la facturació, la comptabilitat i els impostos, aquesta reforma pretén assolir altres objectius. Entre ells, destaca el control dels terminis de pagament a proveïdors.

El 15 de juny passat, es va publicar l’esborrany del projecte de Reial decret de desplegament de la Llei 18/2022. Cada cop queda menys temps perquè les empreses i professionals puguin adaptar els seus sistemes de facturació per emetre i rebre factures electròniques.

1) ¿Com afecta la Llei Crea i Creix les factures electròniques?

Tots els empresaris i professionals es veuran afectats per les següents condicions:

 • Estaran obligats a expedir, remetre i rebre factures electròniques en les seves relacions comercials amb altres empresaris i professionals.
 • Tindran l’obligació de proporcionar informació sobre els estats de la factura, tant si són destinataris com si són els emissors de la factura.
 • Les solucions tecnològiques i plataformes emprades han de garantir la interconnexió i interoperabilitat gratuïtes. I és igual que aquestes siguin pròpies o ofertes per empreses de serveis de facturació electrònica.
 • No podran ser obligats pel receptor de la factura a emprar una solució, plataforma o proveïdor de serveis de facturació electrònica predeterminat.
 • Durant un termini de quatre anys des de l’emissió de les factures electròniques, els destinataris podran sol·licitar una còpia sense incórrer en costos addicionals. A més, podran continuar consultant les factures electròniques, encara que hagi resolt el contracte amb l’empresa o revocat el consentiment per rebre factures electròniques. Tampoc caduca per aquesta causa el dret a accedir a les factures emeses amb anterioritat.

En un futur, la factura electrònica serà obligatòria a les relacions comercials entre empresaris o professionals.

A més, hi ha condicions específiques per a determinats tipus d’empresaris o professionals:

Empreses que prestin serveis al públic en general de transcendència econòmica especial

La Llei de Mesures d’Impuls de la Societat de la Informació cataloga determinades empreses com a prestadores de serveis d’especial transcendència. Es consideren com a tals les que, alhora, compleixen les dues condicions següents:

 • O bé la plantilla supera els cent treballadors, o bé el volum anual d’operacions és més gran de 6010121,04 euros.
 • Han d’operar en algun dels sectors inclosos a la llista del articole 2.2 de la llei.  

Aquestes empreses estaran subjectes a les següents condicions addicionals:

 • Estaran obligades a expedir i remetre factures electròniques en les seves relacions amb particulars que acceptin rebre-les o que les hagin sol·licitat expressament. Aquest deure és independent de la mida de la plantilla o del volum anual d’operacions. No obstant això, les agències de viatge, empreses de transports i comerç al detall només estaran obligades a fer-ho quan la contractació s’hagi efectuat per mitjans electrònics.
 • Hauran d’habilitar procediments senzills i gratuïts perquè els usuaris puguin revocar el consentiment donat a la recepció de factures electròniques en qualsevol moment.
 • Hauran de facilitar accés als programes necessaris perquè els usuaris puguin llegir, copiar, descarregar i imprimir la factura electrònica de forma gratuïta, sense haver d’acudir a altres fonts per proveir-se de les aplicacions necessàries per fer-ho.

Aquestes empreses s’enfronten a un marc d’obligacions semblant al que tenien fins ara. No obstant això, han de tenir present que hi haurà nous requisits tècnics que afectaran totes les factures electròniques.

Obligacions addicionals per a altres empreses

La Llei Crea i Crece preveu que el Govern pot obligar altres empreses a facturar electrònicament a particulars que ho acceptin o ho hagin sol·licitat expressament. Això no obstant, s’haurà de tractar de casos en què:

 • Es consideri que hagin de tenir una interlocució telemàtica amb els clients o usuaris, per la naturalesa dels serveis que presten.
 • Emiten un elevat nombre de factures.

2) ¿Com ha de ser una facturació electrònica?

D’una banda, la facturació electrònica està subjecta als requisits del software antifraude introduïts al artículo 29.2.j) de la Ley General Tributaria. Això obligarà a comptar amb un programari certificat segons les condicions que es vagin establint reglamentàriament. En principi, pel que coneixem del proyecto de real decreto, a partir del 2024, les principals característiques d’aquests programes i sistemes han de ser:

 • Es podrà rectificar una factura, però no esborrar o alterar el registre informàtic.
 • El programari ha de permetre la possibilitat que remetis voluntàriament els registres a l’Agència Tributària de forma automàtica. Si ho fas així, les factures incorporaran la frase «Factura verificable a la seu electrònica de l’AEAT» o «VERI*FACTU» i estaràs subjecte a certs avantatges i condicions, com, entre d’altres:
 • No estaràs obligat a signar electrònicament els registres de facturació. El sistema només haurà de calcular la petjada o hash dels registres.
 • Es facilitarà la integració dels registres de facturació als libros registro de l’IVA i de l’IRPF.
 • Els clients podran verificar que les teves factures han estat remeses efectivament a l’Agència Tributària.

També s’ha de complir el que exigeix ​​la normativa específica sobre facturació. Aquesta estableix que una factura només pot ser considerada electrònica quan s’expedeixi i es rebi en format electrònic. Per tant, no val imprimir en paper allò generat a través d’un programari de facturació.

A més, la normativa de facturació exigeix ​​que utilitzis mitjans que garanteixin l’autenticitat i la integritat de la factura electrònica. Tot i que l’Agència Tributària pot validar altres mitjans, els més comuns són la signatura electrònica i l’intercanvi electrònic de dades.

No obstant això, és molt probable que els futurs desenvolupaments reglamentaris reformin aquests protocols. Així mateix, també es podria aprofitar l’ocasió per introduir novetats en el contingut de la factura i en els procediments d’emissió, recepció, conservació, etcètera.

3) ¿Què té a veure la factura electrònica amb els terminis de pagament?

La Llei Crea i Crece preveu que s’aprovin diversos desenvolupaments reglamentaris. Un d’ells versarà sobre “els requisits tècnics i d’informació a incloure a la factura electrònica a efectes de verificar la data de pagament i obtenir els períodes mitjans de pagament”. Amb això, es pretén idear solucions que facilitin la verificació de quines empreses incompleixen les normes antimorositat.

Per combatre la morositat, els destinataris de factures electròniques hauran d’informar al que expedeixi la factura dels següents estats d’aquesta:

 • Acceptació o rebuig comercial de la factura i la data.
 • Pagament efectiu complet de la factura i la data.

Addicionalment, es podrà informar dels estats següents:

 • Acceptació o rebuig comercial parcial de la factura i la data.
 • Pagament parcial de la factura, import pagat i data.
 • Cessió de la factura a un tercer per al cobrament o pagament, amb identificació del cessionari i la data de cessió.

La informació sobre els estats de la factura s’ha de trametre en un termini màxim de 4 dies naturals. Se n’exclouran dissabtes, diumenges i festius nacionals.

4) ¿Quan serà obligatòria la factura electrònica entre empreses?

La Llei 18/2022 (Llei Crea i Crece), de 28 de setembre, ja està en vigor des de l’octubre del 2022. En aquesta Llei, es va introduir la factura electrònica obligatòria per a empresaris i professionals. Tot i això, fins que s’aprovi i entri en vigor el Reial decret del seu reglament, les empreses encara tenen marge per preparar-se.

La facturació electrònica entre empresaris i professionals entrarà en vigor tenint en compte el següent:

 • Per als empresaris i professionals la facturació anual dels quals sigui superior a 8 milions d’euros, a l’any d’aprovar-se el desenvolupament reglamentari.
 • Per a la resta dels empresaris i professionals, als dos anys d’aprovar-se el desenvolupament reglamentari.

A més, l’entrada en vigor del Reial decret també està supeditada a obtenir l’excepció comunitària. Aquesta pertany als articles 218 i 232 de la Directiva 2006/112/CE del Consell, de 28 de novembre del 2006, relativa al sistema comú de l’IVA.

Per tot això, l’entrada en vigor pot ser que es posposi fins a finals de l’any 2024 o principis del 2025. El Reial decret afectarà les empreses amb una facturació superior als 8 milions d’euros.

5) ¿Hi haurà sancions?

Sí, hi pot haver advertències o sancions de fins a 10000 euros per als qui, estant obligats a això, no ofereixin als usuaris la possibilitat de rebre factures electròniques o no permetin l’accés de les persones que han deixat de ser clients a les seves factures. I el mateix passa per a les empreses que prestin serveis al públic en general de transcendència econòmica especial que no compleixin les seves obligacions addicionals.

6) ¿Quins ajuts hi ha per adaptar-se a la factura electrònica?

A través d’un diagnòstic previ del nivell de maduresa digital, les empreses podran identificar les vostres necessitatsde digitalización. Per exemple, l’adopció de la factura electrònica. Obtindran una subvenció per emprar en la contractació de productes o serveis de facturació electrònica i assegurar-ne la implantació efectiva.

Aquesta subvenció s’emmarca al programaKit Digital. La factura electrònica s’hi inclou com una de les categories de solució de digitalització subvencionable.

Per tant, convé començar ja a preparar-se per complir amb l’obligatorietat de la factura electrònica entre empreses. El viatge cap a una economia digital més eficient i transparent ja ha començat.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.